maandag 1 maart 2010

Google: Achter het scherm

Werking

Google werkt met het algoritme 'Pagerank' om de waarde van een websitepagina te beoordelen. Zowel het aantal keren dat naar die pagina gelinkt wordt als de kwaliteit van de website die naar de pagina linkt hebben belang. Op die manier worden pagina's gerangschikt bij een zoekopdracht.


De 'Open Content Alliance'

De 'Open Content Alliance' is een systeem van een open archief/magazijn of bibliotheek voor iedereen toegankelijk. Verschillende organisaties doen hier aan mee. Google doet nog niet mee, maar de veschillende partners zouden dat wel graag hebben. De voorbije zes à zeven jaar is er al discussie over maar Google wil nog niet participeren.

Enkele partners: Microsoft, Yahoo!, Adobe, HP, MSN


Het 'Hole in the wall project'

Google wilde weten of kinderen zichzelf konden leren een computer te gebruiken, dat is belangrijk waar niet genoeg leraren en scholen zijn.
Ze hebben ontdekt dat tot 200 kinderen met een computer leren omgaan met gebruik van één computer in negen maanden tijd om de gebruikelijke functies van een computer te leren. Deze computer stond in een gat in een sloppenwijk te New Delhi. Eerst speelden ze spelletjes en luisterden ze muziek maar na een paar maanden surften ze ook en googelden ze voor schoolwerk. Ze zoeken zaken op waar ze op school over gelezen hebben, maar ook algemene dingen die ze zelf willen te weten komen. Ze gebruiken enkel Google. Ook in Venezuela en Argentinië is er nu interesse in het project.


Gevaren en problemen met privacy

Google bewaart zoekinformatie niet omdat men meer wil weten over zijn gebruikers maar wel omdat ze de kwaliteit willen verbeteren. Ze bestuderen grote aantallen om te kijken hoe ze Google kunnen verbeteren.
Deze informatie blijft eindeloos opgeslagen omdat men door vernieuwingen het lang moet bewaren, zo leert men correcties maken (bvb. spellingcontrole).

Het probleem is dat Google die informatie kan misbruiken. De Amerikaanse overheid eist zelfs dat Google die informatie geeft. Filosofisch en zakelijk gezien is het interessant voor de overheid. Zo zorgen ze ervoor dat samenlevingen sneller ontwikkelen, het leidde tot een gevoel van bevrijding.




Verschillende diensten en toepassingen

Alerts
Blog Search
Book Search
Desktop
Catalogs
Directory
Earth
Finance
Froogle (shop for items)
Images
Local
Maps
News
Scholar
Specialized Searches (specific topics)
Toolbar
Video
Web Search
Code (Download API's and open source)
Labs
Blogger
calendar
Gmail
Groups
Picasa
Talk
Translate
Local For Mobile (view maps and directions)
Mobile
SMS
Pack


Van plank naar hyperlink. Van code naar informatie.

Vroeger had men experts nodig om dingen te klasseren en zelfs dan was het nog moeilijk om iets terug te vinden. De informatie was te vinden op planken, in lades. En men gebruikte categorieën om iets te klasseren. Door de komst van de digitale informatie werd die informatie ontastbaar. Het nam verscheidene vormen aan zoals websites. De plank werd vervangen door een hyperlink. De expert werd vervangen door jij en ik. Er is meer en meer informatie hierdoor, informatie die wij maken, bekritiseren en organiseren.

Je kan de syntax veranderen waarbij de semantiek hetzelfde blijft. Een computer kan een bepaalde code omzetten naar verstaanbare informatie voor de gebruiker, maar verstaat die informatie niet. Het internet laat ons communiceren met elkaar, het web laat ons elk bestand op het internet uploaden en downloaden en door zoekmachines kunnen we praktisch elke website vinden. Het semantische web handelt over zaken i.p.v. documenten, de bedoeling is dat de computer de codes en de informatie zelf verstaat. Op die manier zouden zoekmachines accurater worden.

De evolutie

We leven in een exponentiële wereld tegenwoordig. Er komt constant meer en meer informatie, er komen ook meer mogelijkheden door Web 3.0 / 4.0. Alles versnelt, vernieuwt, vergroot…

Web 3.0-toepassing worden belangrijker en belangrijker. Bijna iedereen kent er wel een paar en gebruikt er zelf ook. Ze worden massaal gebruikt.

Ook de reclame gebruikt veel minder klassieke media dan vroeger. Alles moet wijken voor het internet zo blijkt.